Pigmentatie: ontsierend en hinderlijk
Pigmentatie is letterlijk de vorming of afzetting van kleurdeeltjes in cellen of weefsel.
Wanneer we het hebben over pigmentatie, dan spreken we in ons vakgebied over pigmentvlekken zoals bruine vlekken, sproeten,ouderdomsvlekken en
wijnvlekken. Pigmentvlekken kunnen zich aftekenen op ons hele lichaam maar in het gezicht worden ze vaak als het meest storend en hinderlijk ervaren. Ze zijn letterlijk ‘tekenend’ ofwel gezichtsbepalend.
Bij het klimmen van de jaren kunnen die pigmenten (ouderdomsvlekken) zich frequenter of nadrukkelijker manifesteren en onderzoek wijst uit, dat mensen hierdoor vaak denken dat je ouder bent dan je werkelijke leeftijd is. En het is bepaald geen compliment, wanneer iemand je pakweg tien jaar ouder schat dan je echt bént. Daar is gelukkig wat aan te doen.
Maar voor we met een oplossing komen, willen we eerst wat dieper ingaan op het hoe en waarom van pigmentvlekken. Voor bruine vlekken in het gezicht en andere huidverkleuringen zoals ouderdomsvlekken, wordt ook wel de term hyperpigmentatie gebruikt. Dit wordt veroorzaakt door onregelmatige productie van melanine. Dat is de geel, roodbruine of donkerbruine kleurstof (het pigment) waardoor de huidskleur wordt bepaald. Het wordt aangemaakt in de dieper liggende pigmentcellen van de huid, de zogeheten melanocyten. Dit proces beschermt onze huid tegen UV-straling. Als we die bescherming missen, dan kan het DNA in onze huid beschadigen, wat het risico vergroot om huidkanker te krijgen. Personen met een lichte huid (en licht haar: blond of rossig) moeten daarom meer oppassen wanneer de zon schijnt.