Atrofische littekens

Wat is een atrofisch litteken?

Een atrofisch litteken wordt gekenmerkt door een tekort aan (huid)weefsel. De huid lijkt hierdoor dunner en ook enigszins doorschijnend. De oorzaak hiervan ligt in een verminderde productie van bindweefsel tijdens de wondgenezing.  Doordat er een tekort aan bindweefsel is, wordt er een wat dunnere huidlaag gevormd die dieper in de huid verzonken ligt.

Oorzaak atrofische littekens

Een atrofisch litteken is het gevolg van verstoring tijdens het proces van wondgenezing. Die kan zijn veroorzaakt door druk of door spanning op en rond de wond. Andere oorzaken voor het ontstaan van atrofische littekens kunnen bijvoorbeeld zijn: infectie, slechte doorbloeding, gebrek aan vitaminen en mineralen, bestraling, diabetes en roken.

Soorten atrofische littekens

Atrofische littekens kunnen we indelen in soorten: acnelittekens, littekens als gevolg van brandwonden, littekens als gevolg van waterpokken, operatielittekens en striae (huidstriemen).

Thuisverzorging atrofische littekens

Wat kun je zelf (thuis) doen tegen atrofische littekens? Helaas is dat niet zo heel veel. Uit voorzorg kun je wel zelf siliconenpleisters of een goede littekencrème toepassen zodra een wond dicht is gegroeid. Behandeling heeft het meeste effect wanneer atrofische littekens nog rozerood zijn. Dit kan duren tot ongeveer een jaar na het ontstaan van het litteken. Het is dan ook raadzaam om behandeling niet te lang voor je uit te schuiven.

Behandeling van atrofische littekens

Onze huid heeft een geweldig zelfherstellend vermogen. Juist daarom focussen wij erop om de huid zelf aan het werk te zetten en te activeren. We prikkelen de huid en beschadigen die op gecontroleerde wijze. Huidcellen en bindweefselcellen worden opnieuw geactiveerd, waardoor de huidlagen ook een impuls krijgen om het littekenweefsel weer in de richting van de ‘gewone’ huid te krijgen.

Dat doen we niet in één keer maar stap voor stap. Tussen de behandelingen door geven we de huid rust zodat deze de tijd heeft om nieuwe cellen, bindweefsel en collageen aan te maken. Verbetering van de aangedane huid is in dit geval ook een proces dat gefaseerd op gang komt. Daarbij willen we wel het realistische beeld schetsen dat littekens nooit volledig verdwijnen. Wij focussen ons bij de behandeling van atrofische littekens op het minder diep en opvallend maken daarvan. De behandelwijze wordt bepaald door de diepte en de omvang van de littekens. Aan de hand van een intakegesprek krijgen we duidelijk welke behandeling voor jouw huid geschikt is. Veelal zal dit een fractionele laserbehandeling of microneedling zijn. In veel gevallen kan ook camouflage uitkomst bieden. 

Vragen of afspraak maken?
Vul dit formulier in voor meer persoonlijke uitleg of om een afspraak te maken.

Littekens behandelen

De huidtherapeuten van HuidZorg Drenthe  kunnen veel voor je betekenen.