Oedeemtherapie

Oedeemtherapie

Wanneer de huisarts de diagnose heeft gesteld en je wordt naar HuidZorg Drenthe verwezen voor lymf- veneus of lipoedeem, dan zal de behandeling meestal bestaan uit oedeemtherapie (manuele lymfedrainage, intermitterende pneumatische compressietherapie, lymfetaping en ambulante compressietherapie) en het aanmeten van therapeutisch elastische steunkousen (TEKs).

Manuele lymfedrainage (MLD)

Manuele lymfedrainage is een zachte pompende massage die als doel heeft het lymfesysteem te stimuleren. Hierdoor wordt de opname en afvoer van weefselvocht verhoogd.

Lymfapress

Met behulp van de lymfapress wordt intermitterende pneumatische compressietherapie (IPC) toegepast. IPC is de mechanische versie van manuele lymfedrainage. Met behulp van een arm- of beenmanchet wordt er van buitenaf druk uitgeoefend. Het manchet bestaat uit verschillende kamers die afzonderlijk van elkaar met lucht opgeblazen kunnen worden. Hierdoor ontstaat een pompende beweging die de afvoer van het overtollige vocht stimuleert.

Lymfetaping

In sommige gevallen wordt er ook lymfetaping toegepast. Hierdoor wordt door middel van het aanbrengen van pleisters de vochtafvoer gestimuleerd.

Zwachtelen

Wanneer de bovengenoemde therapieën niet voldoende effect hebben en/of wanneer er sprake is van ernstig oedeem wordt ambulante compressietherapie toegepast. Er worden dan zwachtels aangebracht die druk van buitenaf geven op de lymfevaten en zo een positieve invloed hebben op de lymfedoorstroming en het effect van de behandeling behouden. Het is aan te raden om tijdens het dragen van de zwachtels veel te bewegen (wandelen), waardoor het lymfestelsel nog meer wordt gestimuleerd. In de kuiten bevindt zich een spierpomp die bij activatie door de druk van de zwachtels en beweging ondersteunend werken op de vochtafvoer. Zodra er voldoende afname van oedeem is, worden TEKs aangemeten.

In bijna alle gevallen worden TEKs geadviseerd. Lees hier meer over TEKs.

Vragen of afspraak maken?
Vul dit formulier in voor meer persoonlijke uitleg of om een afspraak te maken.

Huidproblemen bij oedeem

Bij oedeem hebben we de volgende huidproblemen uitgelegd: