Huidproblemen

Huidkliniek

Huidproblemen

De huid is het grootste orgaan dat we bezitten. Daar staan we niet zo gauw bij stil, omdat we de huid vaak niet als afzonderlijk orgaan beschouwen. We denken dan eerder aan organen als hart, longen of lever. Maar onze huid weegt in totaal meer dan deze organen bij elkaar en is qua oppervlak ook duidelijk het grootst. Ondanks het feit dat de huid slechts enkele millimeters dik is, bestaat ze uit drie verschillende lagen. De opperhuid, lederhuid en onderhuids bindweefsel.

Acne

Acne is een huidafwijking die gepaard gaat met…

Huidveroudering

Naarmate we ouder worden, dat onze algehele conditie…

Littekens

Littekens kunnen als gevolg van verschillende oorzaken…

Oedeem

De meeste mensen kennen wel het begrip lymfesysteem…

Vaatjes of roodheden

Ze kunnen vervelend zijn en we komen het regelmatig tegen…

Overbeharing

Overbeharing wordt wel Hirsutisme genoemd…

Pigmentvlekken

Pigmentatie is letterlijk de vorming of afzetting van…

Rosacea

Rosacea is een chronische…

Tatoeages

Wij kunnen helpen tatoeages te verwijderen met…

Eczeem

Eczeem is een verzamelnaam voor…

De huid

De huid vormt dus ons omhulsel en houdt ons lichaam (spieren en botten) bij elkaar. Ze beschermt ons tegen verschillende externe invloeden, zoals warmte en kou, regen (water), de lucht (atmosfeer) en de zon (het weer). Onze huid is onze eerste beschermlaag wanneer we vallen, ons stoten of wanneer er andere invloeden van buiten zijn die de huid kunnen beschadigen. De huid is ook ons tastorgaan en is in staat verschillende prikkels en sensaties door te geven door de zenuwen (en zenuwreceptoren).

Welk huidtype heb jij?

Wanneer je je huid optimaal wilt verzorgen (of laten behandelen), dan is het van belang om jouw huidtype te bepalen. We kennen vier basistypes van een gezonde huid:

 • Normale huid
  De huid voelt zacht en soepel aan en is elastisch. De poriën zijn normaal zichtbaar en niet verwijd. De huid heeft een matte, gelijkmatige glans.
 • Droge huid
  De huid produceert minder talg dan de ‘normale’ huid. Hierdoor houdt deze minder vocht vast en is ook minder goed bestand tegen invloeden van buitenaf. Er is sprake van rimpels en fijne lijntjes vanwege droogte, terwijl poriën niet goed zichtbaar zijn. De huid voelt gespannen aan en is vaak ruw, waarbij ook sprake kan zijn van schilfering, roodheid of irritatie.
 • Vette huid
  Er is sprake van verhoogde talgaanmaak en de poriën ogen wijder dan gewoonlijk. Vaak is er sprake van een glimmende huid op voorhoofd, neus en kin (de zogenaamde ‘T-zone’). Vaak zien we bij de vette huid mee-eters en puistjes.
 • Gecombineerde huid
  Hiervan is sprake wanneer iemand een gemengde vorm van huidtypen heeft in verschillende zones. De wangen zijn bijvoorbeeld droog, terwijl er sprake is van een vettig voorhoofd, neus en kin.