Rosacea

Rosacea

Rosacea betekent letterlijk ‘rood als een roos’. Het is een chronische ontstekingsaandoening van de gezichtshuid en kan gepaard gaan met:

  • diffuse roodheid
  • couperose
  • puistjes en bultjes
  • vurig rode wangen en neus
  • stekend of branderig gevoel in gelaat
  • droger en grover worden van de huid
  • oogirritatie
Vragen of afspraak maken?
Vul dit formulier in voor meer persoonlijke uitleg of om een afspraak te maken.

Gevolgen rosacea

De aandoening is grillig van aard, kan ineens heftig zijn en dan weer een tijd rustig, waarna het weer in alle hevigheid de kop kan opsteken. Het is een huidprobleem dat zich verhoudingsgewijs iets vaker voordoet bij vrouwen dan bij mannen. Vijf procent van de bevolking heeft er last van, meestal na het passeren van de 30, al doet de aandoening zich ook voor bij jongere mensen. Het huidprobleem wordt vooral gezien bij lichtere huidtypes.

Reinigen van de huid, acne, huidverbetering

Een gevolg van rosacea is dat het mensen vaak onzeker maakt over hun uiterlijk. Rosacea manifesteert zich op enig moment en lijkt een chronische aandoening te zijn. Wie eenmaal rosacea heeft gehad blijft er gevoelig voor. Omdat rosacea meer bekendheid heeft gekregen, wordt de aandoening meestal vroegtijdig gesignaleerd. Met de juiste behandeling is het in veel gevallen stabiel te houden.

Ontstaan rosacea

Rosacea ontwikkelt zich veelal stapsgewijs en begint vaak met rode opvlammingen. Die roodheid ontstaat door vaatverwijding en kleine gesprongen adertjes op wangen en neus. Dit kan diffuse roodheid als gevolg hebben, die zich in een later stadium kan uitbreiden naar voorhoofd en/of kin en halsgebied. Diffuse roodheid is een vervaagde maar egaal verspreide rode verkleuring van de huid. Er kan zich couperose ontwikkelen.

Dit wordt nogal eens verward met rosacea, maar is toch anders. Couperose is de roodheid die wordt veroorzaakt door verwijde bloedvaatjes in het gezicht. Rosacea is een omvangrijker probleem, dat tevens gepaard gaat met rode bultjes, puistjes en puskoppen of zwellingen. Bij rosacea is couperose wel een van de verschijnselen. Ook het optreden van rode, branderige ogen kan, al dan niet in combinatie met de andere symptomen, voorkomen bij rosacea.

Bij rosacea wordt het beginstadium (de vurige roodheid) opgevolgd door een ontstekingsstadium. Daarna ontstaan kleine rode bultjes en puistjes met de grootte van een speldenknop. De huid kan ook gaan zwellen en schilferig worden. Wanneer rosacea niet wordt behandeld kan er een grovere huidstructuur ontstaan met mogelijk rhinophyma tot gevolg (bultige verdikkingen of oneffenhedenvan de neuspunt en neusvleugels). Dit wordt ook wel aardbeineus genoemd.

Rosacea Behandeling

Bij HuidZorg Drenthe ligt de focus op het onder controle houden van rosacea en voorkoming van uitbreiding van de klachten. De behandeling is gericht op het bedwingen van de ontstekingsreactie, het opbouwen van de huidweerstand en het weghalen van diffuse roodheid en gesprongen bloedvaatjes. Wij geven een persoonlijk advies dat in onze ogen ook het meest effectieve behandelplan is. Het gaat er immers om dat factoren die rosacea uitlokken worden voorkomen door middel van persoonlijke huidverzorging, afgestemd op jouw specifieke huidtype.

Veelal zal een laserbehandeling met onze KTP-laser de eerste stap zijn, maar ook kan het zijn dat we rosacea met IPL (Intense Pulsed Light) behandelen. Om ontstekingen in de huid te reduceren en je huidconditie te verbeteren passen wij hierbij ook vaak een oppervlakkige peeling toe. 

Verband tussen Demodex folliculitis en rosacea

Onderzoek lijkt meer en meer aan te tonen dat er bij rosacea een verband is met de Demodex mijt. Demodex folliculorum is een mijt die zich ophoudt in de talgklieren in het gezicht. Wanneer de mijt sterft laat deze afvalstoffen achter in de talgklieren. Die afvalstoffen zorgen voor irritatie met ontstekingen als gevolg. Onderzoek wijst uit dat mensen met rosacea 10 keer meer Demodex mijten op de huid hebben dan mensen die hier geen last van hebben. De Demodex mijt floreert bij een vette huid en warmte. In warmere periodes (zomer) en bij een hogere luchtvochtigheidsgraad vermenigvuldigen ze zich snel.

Behandelopties bij rosacea

Bij rosacea bieden we verschillende behandelopties:

De therapievormen bij rosacea

Bij HuidZorg Drenthe richten we ons in overleg met jou op het bedwingen en voorkomen van factoren die rosacea in de hand werken. Tot nu toe hebben de volgende therapieën in de meeste gevallen een veelbelovend effect. Aan de hand van een uitvoerige huidanalyse kunnen we de beste aanpak vaststellen en weten we ook welke verzorgingsproducten de beste werking hebben.

Lasertherapie en Intense Pulsed Light (IPL)
Met behulp van een IPL en/of laser kunnen wij effectief verschillende vormen van roodheid behandelen. Denk daarbij aan gesprongen bloedvaatjes, couperose en diffuse roodheid bij rosacea. Deze behandelwijze werkt tevens preventief op het ontstaan van ontstekingen in het aangedane gebied. Zowel met laser als met IPL hebben wij positieve resultaten geboekt bij verschillende patiënten, bij wie de huid langdurig stabiel blijft na enkele behandelingen. Jaarlijks onderhoud zorgt ervoor dat rosacea niet weer de kop opsteekt.

Acnetherapie

Wanneer acnetherapie wordt toegepast, dan worden eerst de ontstekingen voorzichtig verwijderd. Daarnaast wordt er ook gewerkt met peelings. Deze werken ontstekingsremmend en verbeteren de huidbarrière (de bovenste laag van je huid ofwel de opperhuid). Hierdoor vermindert de roodheid, wordt genezing van de opperhuid gestimuleerd en wordt toekomstige irritatie voorkomen. De behandeling werkt antibacterieel en brengt de talgproductie in balans.

Producten

Door middel van dagelijkse verzorging met behulp van de juiste producten wordt de huid in betere conditie gebracht. Hierdoor reageert de huid beter op de behandelingen die uitgevoerd worden in de praktijk en houdt het resultaat langer aan. Aan de hand van een huidanalyse kunnen wij een advies geven over de producten.

Camouflagetherapie
Met camouflagetherapie brengen we de huid op de gewenste kleur. Microskin sluit de huid niet af, waardoor deze blijft ademen. Dit komt het herstelproces van de huid ten goede. Het camouflagemiddel voelt aan als een tweede huid, blijft goed zitten en is waterproof. Microskin kan bijdragen aan je zelfvertrouwen.

Veelgestelde vragen

Wat kan ik zelf doen aan rosacea?

Wij geven je graag advies over het gebruik van eventuele producten en over je leefstijl. Aangezien dit per persoon verschilt omdat de klachten nogal kunnen variëren, bespreken wij dit in een intakegesprek.

Wordt de behandeling van rosacea vergoed?

In de meeste gevallen is er geen vergoeding voor de behandeling van rosacea. Vraag dit goed na bij je zorgverzekering, wij kunnen dit niet voor jou inzien.