Pigmentvlekken

Huidkliniek

Pigmentvlekken

Pigmentatie is letterlijk de vorming of afzetting van kleurdeeltjes in cellen of weefsel. Dit komt op hinderlijke en ongewenste vorm tot uiting op de huid.

Wanneer we het hebben over pigmentatie, dan spreken we in ons vakgebied over pigmentvlekken zoals bruine vlekken, sproeten en ouderdomsvlekken. Pigmentvlekken kunnen zich aftekenen op ons hele lichaam maar in het gezicht worden ze vaak als het meest storend en hinderlijk ervaren. Ze zijn letterlijk ‘tekenend’ ofwel gezichtsbepalend. 

Melasma

Bij melasma is er sprake van een verstoorde pigmentvorming in de huid…

Vitiligo

Hier ligt de oorzaak in een defect in de…

Hyperpigmentatie

Voor bruine vlekken in het gezicht en andere…

Camoufleren

Met alleen je huid verzorgen zul je huidproblemen…

Pigmentvlekken verwijderen

Bij het klimmen van de jaren kunnen die pigmenten (ouderdomsvlekken) zich frequenter of nadrukkelijker manifesteren en onderzoek wijst uit, dat mensen hierdoor vaak denken dat je ouder bent dan je werkelijke leeftijd is.

Bruine vlekken in het gezicht en andere huidverkleuringen zoals ouderdomsvlekken, vallen onder de term hyperpigmentatie. Dit wordt veroorzaakt door onregelmatige productie van melanine. Dat is de geel, roodbruine of donkerbruine kleurstof (het pigment) waardoor de huidskleur wordt bepaald. Het wordt aangemaakt in de dieper liggende pigmentcellen van de huid, de zogeheten melanocyten. Dit proces beschermt onze huid tegen UV-straling. Als we die bescherming missen, dan kan het DNA in onze huid beschadigd raken, wat het risico vergroot om huidkanker te krijgen. Personen met een lichte huid (en licht haar: blond of rossig) moeten daarom meer oppassen wanneer de zon schijnt.

Behandelopties pigmentvlekken

Bij pigmentvlekken bieden we verschillende behandelopties: