Oedeem

Huidkliniek

Oedeem

HuidZorg Drenthe legt graag de werking van het lymfesysteem uit. De meeste mensen kennen wel het begrip lymfesysteem, maar een idee wat het precies doet, is bij weinigen bekend. Ons lymfestelsel, ook wel lymfatisch systeem genoemd, is een afweer- en reinigingssysteem dat ons beschermt tegen schadelijke stoffen en infecties. 

Lymfoedeem

Lymfoedeem is een vochtophoping die wordt …

Lipoedeem

Lipoedeem is een vetophoping en ontstaat in de…

Veneus oedeem

Veneus oedeem is de ophoping van…

Steunkousen

Het aanmeten van steunkou­sen bij mensen die lijden aan …

Lymfestelsel

Het lymfestelsel bestaat uit een netwerk van lymfevaten en lymfeknopen, verspreid door het hele lichaam. Het is een zeer geavanceerd afvoersysteem van afvalstoffen. Het is bijna ongelooflijk, maar het menselijk lichaam bevat ongeveer 600 m² aan lymfevatweefsel. Door de druk in ons bloedvatenstelsel (bloeddruk), wordt vocht afgescheiden dat niet in de bloedbaan thuis hoort. In dat vocht (ook wel lymfe of weefselvloeistof genoemd) zitten o.a. witte bloedcellen, voedingsstoffen en zuurstof.

Oedeemtherapie

Wanneer de huisarts de diagnose heeft gesteld en je wordt naar HuidZorg Drenthe verwezen voor lymf- veneus of lipoedeem, dan zal de behandeling meestal bestaan uit oedeemtherapie. Hieronder vallen diverse behandelopties zoals: manuele lymfedrainage, ambulante compressietherapie, aanmeten van therapeutische elastische kousen, lymfapress en/of lymfetaping.