Eczeem

Constitutioneel eczeem

Eczeem is een verzamelnaam voor allerlei huidziekten, die gepaard gaan met jeuk, roodheid, droogheid of juist vochtblaasjes en die veroorzaakt worden door een bepaalde ontstekingsreactie in de huid. Het kan iedereen overkomen. Eczeem kan erfelijk zijn, het zogenaamde atopisch of constitutioneel eczeem. Daarnaast kan het ook veroorzaakt worden door een prikkel van het immuunsysteem, bijvoorbeeld door irriterende stoffen op de huid of een contactallergie.

Vragen of afspraak maken?
Vul dit formulier in voor meer persoonlijke uitleg of om een afspraak te maken.

Hoe ziet eczeem eruit?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen acuut en chronisch eczeem. Tijdens de acute fase is de huid rood, gezwollen en voelt de huid warm aan, alsof de huid in de brand staat. Op de huid verschijnen bobbeltjes en met vocht gevulde blaasjes. Sommige blaasjes gaan open en scheiden vocht af, het zogenaamde ‘natten’. Een acute aanval duurt meestal enkele dagen, waarna de blaasjes indrogen tot korstjes, de huid droger wordt, gaat schilferen en minder rood wordt.Tijdens de chronische fase van eczeem blijft de jeuk op de voorgrond staan en neemt de schilfering toe. De roodheid vermindert juist. De huid is verdikt waardoor de huidlijnen grover worden dan normaal. In de stugge en/of droge huid kunnen kloven ontstaan.

Vormen van eczeem

Er bestaan veel verschillende vormen van eczeem. De meest bekende en voorkomende vorm is constitutioneel eczeem. Dit wordt ook wel atopisch eczeem genoemd. Het is een erfelijke huidaandoening waarvan de precieze oorzaak onbekend is. De aandoening is sterk wisselend in ernst en gaat vaak gepaard met hevige jeuk. Atopisch eczeem manifesteert zich meestal in het gezicht, de hals, de buigzijden van de ellebogen en de knieën, maar kan ook op andere plaatsen optreden. Onder invloed van bijvoorbeeld weersomstandigheden en stress kan het eczeem verergeren. Het kan gedurende een betrekkelijk korte periode klachten geven. Het kan ook langdurige klachten geven.

Andere bekende vormen van eczeem zijn:
Handeczeem
Contacteczeem
Seborrhoïsch eczeem
Hypostatisch eczeem

De diagnose kan gesteld worden door de huisarts of dermatoloog.

Behandelopties bij eczeemBij eczeem bieden wij begeleiding.

Advies voor huidverzorging bij eczeem

Eczeem is een vervelend en storend huidprobleem. De huid raakt ontstoken, gaat schilferen en het kan enorm jeuken. Het kan je slaap beïnvloeden en dus een slecht humeur tot gevolg hebben. Ook gaat eczeem vaak gepaard met onzekerheid en schaamte. 

HuidZorg Drenthe adviseert je graag. Wij geven je slim smeeradvies om je huid te helpen en ook jouw stemming te verbeteren.

  • Milde reiniging: gebruik een zachte, parfumvrije reiniger om je huid te reinigen. Vermijd agressieve zeep of gel. Ze kunnen je huid uitdrogen.
  • Vochbalans en hydratatie: Breng direct na het douchen een laagje crème of zalf aan om met een voedende hydratatie de vochtbalans in je huid vast te houden.
  • Frequent smeren: hoe vervelend ook, regelmatig smeren is erg belangrijk, vooral na het handen wassen of als je huid droog aanvoelt.
  • Zorgvuldig geselecteerde producten: kies voor crèmes zonder toegevoegde geuren, kleurstoffen en andere (mogelijk) irriterende stoffen. Ga voor producten met ingrediënten zoals ceramiden.
  • Dunne laagjes smeren: breng dunne lagen crème meerdere keren aan, in plaats van een dikke laag. Dit bevordert een betere opname en houdt je huid soepel.
  • Kledingadvies: draag ademende, bij voorkeur katoenen kleding om zweten te beperken en irritatie te voorkomen.

Raadpleeg een huidtherapeut of dermatoloog voor een specifiek op jouw situatie gericht persoonlijk advies en een adequate behandeling.

Zie ook onze pagina: begeleiding bij eczeem

Bestel ook in onze webshop

Image Skincare

Ga naar onze webshop en bestel daar onze topproducten voor jouw optimale thuisroutine.
Heb je vragen of twijfel je nog welk product voor jou het beste is? Bel 0591 – 70 80 01