Striae
Striae
Striae zijn veelal ontsierende strepen of striemen, die in of op de huid ontstaan, wanneer een bepaald deel van het lichaam sneller groeit dan de huid kan bijbenen. Het zijn een soort breuklijntjes in de opperhuid die ontstaan door het verslappen of inscheuren van het onderliggende steunweefsel. Vooral (zwangere) vrouwen kunnen striae ontwikkelen, die voornamelijk cosmetische schade veroorzaken. Striae kan ook psychische gevolgen hebben. Men vindt het probleem dusdanig ontsierend, dat men bijvoorbeeld niet meer naar het zwembad of het strand durft te gaan.
Vooral tijdens zwangerschap of snelle groei (denk aan puberteit) kan de huid het tempo van de groei soms niet aan en kunnen de lijnvormige en wat grillige strepen ontstaan. Dat komt door het ‘snelle’ oprekken en inscheuren van de collageenbanden in het onderhuids bindweefsel (ook wel steunweefsel genoemd). Tot een aantal jaren geleden konden we striae slechts camoufleren, maar definitief geheel weg krijgen was geen optie.
Striae alleen bij vrouwen?
Het is trouwens niet zo, dat alleen vrouwen striae kunnen krijgen. Ook bij mannen komen ze voor. Nog altijd is het motto actueel: ‘Voorkomen is beter dan genezen’. Ben je nog in de groei, wil je intensief gaan sporten (vooral krachttraining), zorg dan dat je trainingen rustig worden opgebouwd, zodat je huid mee kan groeien met de spierontwikkeling. Wanneer je weet dat je dikker gaat worden door bijvoorbeeld zwangerschap of medicijngebruik, masseer dan regelmatig de delen van de huid die snel groeien met oliën of speciale crèmes. Zorg ervoor dat je huid niet droog wordt en dat deze soepel blijft. Het regelmatig insmeren met vochtinbrengende (hydraterende) crème kan het ontstaan van striae tegengaan, maar het is geen garantie. Erfelijke factoren kunnen ook een rol spelen. Maar ook kun je striae ontwikkelen als gevolg van medicijngebruik. Denk bijvoorbeeld aan corticosteroïdenzalf.
Meestal komen striae voor op buik, bovenbenen, billen en borsten. Striae (ook wel striemen, zwangerschapsstrepen of stretch marks genoemd) zijn niet pijnlijk, maar worden vaak wel als ontsierend ervaren. Striae kunnen tot wel 20 cm lang worden en hebben aanvankelijk een blauwpaarse kleur. Dat wordt meestal wel lichter maar vaak laten ze beige of witachtige striemen (soort littekens) na.
Littekens behandelen
Toch kunnen de huidtherapeuten van HuidZorg Drenthe veel voor je betekenen.
Striae behandelen met laser
Er zijn verschillende behandelopties voor striae, zoals lasertherapie, microneedling of de vivace. Allemaal zijn ze gericht op het stimuleren van de aanmaak van nieuw bindweefsel waardoor de striae wat opgevuld worden. Houd er wel rekening mee dat littekens in bijna alle gevallen nooit volledig weggaan.