Melasma

Reinigen van de huid, acne, huidverbetering

Melasma

Bij melasma, ook wel chloasma genoemd, is er sprake van een verstoorde pigmentvorming in de huid. Hierdoor zien we vaak onregelmatige donkere vlekken in het gezicht. Omdat deze pigmentverstoring vaak voorkomt tijdens de zwangerschap, wordt melasma ook wel ‘zwangerschapsmasker’ genoemd. De huidaandoening komt vooral voor bij jongvolwassen vrouwen. Melasma komt in enkele gevallen voor bij mannen.  

Voor vrouwen bij wie melasma zich op een heftige manier voordoet, kan het naast lichamelijk ongemak ook psychische impact hebben. Dit kan ook zijn weerslag hebben op de sociale omgang. De benaming melasma komt van het Griekse woord ‘Melas’, wat staat voor donker of zwart. 

Vragen of afspraak maken?
Vul dit formulier in voor meer persoonlijke uitleg of om een afspraak te maken.

Waardoor ontstaat melasma?

De pigmenthuishouding is bij melasma verstoord en overgevoelig. De pigmentcellen zijn overprikkeld, waardoor er veel pigment wordt aangemaakt en de huid (vaak in het gezicht) donker verkleurt. Maar waar komt dat nou door? Nog niet alles is hierover bekend maar hormonale factoren spelen waarschijnlijk een rol. Van vrouwelijke geslachtshormonen (oestrogenen en progesteron) is inmiddels vastgesteld dat ze een sterke impuls kunnen geven aan de pigmentaanmaak. Dat is de verklaring waarom melasma vaak optreedt tijdens de zwangerschap. Soms verdwijnt de pigmentatie spontaan. Ook kan melasma worden aangewakkerd door het gebruik van de pil. En vergeet niet dat ook overdadige blootstelling aan de zon of zonnebank (UV-straling) een boosdoener is.

Pigmentvlekken behandelen

 Toch kunnen de huidtherapeuten van HuidZorg Drenthe veel voor je betekenen.

Andere factoren


Factoren waarmee melasma ook in verband wordt gebracht zijn erfelijkheid, gebruik van medicatie tegen epilepsie of bepaalde cosmetische producten. Producten die de huid verdunnen (bijvoorbeeld zuren of retinol), zorgen er voor dat de huid gevoeliger is voor UV-straling. Hierdoor kan de pigmentatie sneller optreden of verergeren. Door al deze zaken kan een verhoogde pigmentaanmaak worden getriggerd. Melasma is onvoorspelbaar en daarom is er bij sommige mensen geen duidelijk aanwijsbare uitlokkende factor aanwezig

Hoe ziet het eruit?

Dat verschilt van persoon tot persoon. Maar omdat meestal niet alle pigmentcellen even sterk reageren (of even hard werken) ontstaat er een onregelmatige, donkere vlekkerigheid in de huid. Een grillig maar wel symmetrisch patroon van de verkleuring is het gevolg. Vaak is deze bruin van kleur. Melasma komt veel voor op het voorhoofd, op de wangen, rond de slapen of de ogen en rond de lippen. Een enkele keer doet het zich voor in de hals of op de onderarmen (dit laatste voornamelijk bij vrouwen in de menopauze).

Behandeling van melasma

Bij de behandeling van melasma maken we in samenspraak met jou de keuze voor het type behandeling. Dit is afhankelijk van hoe het pigment eruit ziet en de diepte van het pigment. Behandelmogelijkheden voor melasma zijn peelings, microneedling of camouflagetherapie. Met IPL-behandelingen bij melasma zijn wij terughoudend. Een laserbehandeling kan veel warmte in de huid veroorzaken. Deze warmte kan een trigger zijn voor het verergeren van de pigmentatie. Indien de voorgaande behandelingen onvoldoende resultaat opleveren, kan melasma worden behandeld met een laser, namelijk de Q-switched Nd:YAG. Bij deze laserbehandeling is er geen sprake van warmte die vrijkomt als reactie. Het effect van de Q-switched Nd:YAG-laser is gebaseerd op het geluid dat hij genereert. Daarbij is geen sprake van warmte die wordt opgewekt.

De behandelingen bij melasma zijn symptoomgericht. Dat wil zeggen dat we ons richten op verminderen en laten verdwijnen van de verstorende verkleuringen. En daarbij kiezen we in eerste instantie dus niet voor het laseren.

Diepte van de pigmentatie

Bij de intake kijken we goed naar de diepte van de pigmentatie. We onderscheiden het oppervlakkige type pigment, waarbij de verkleuringen voornamelijk in de opperhuid zitten. En daarnaast is er het diepere type pigmentatie, waarbij de verkleuringen zich met name in de lederhuid bevinden. Dit is vaak lastiger te behandelen. In de meeste gevallen is er sprake van zowel oppervlakkige als diepere pigmentatie.