Veneus oedeem

Veneus oedeem

Veneus oedeem is de ophoping van vocht in de benen als gevolg van een slecht werkend bloedvatsysteem. Verstoring van dit systeem ligt vaak in het minder goed functioneren van de kleppen in de aderen, waardoor bloeddoorstroming en vochtafvoer afnemen. Vaak ontstaan hierdoor klachten aan de benen. Denk aan spataderen, vochtstuwing rond de enkels en rusteloze benen als men langere tijd staat.

Vooral wanneer we staan moet het bloed tegen de zwaartekracht in terug naar het hart worden gecirculeerd. De kuitspieren hebben hierin een belangrijke rol. Daarom is lopen zo belangrijk en gezond, terwijl lang staan of zitten juist minder goed zijn voor de bloedafvoer.

Vragen of afspraak maken?
Vul dit formulier in voor meer persoonlijke uitleg of om een afspraak te maken.

Hoe ontstaat Veneus oedeem?

In de aderen zitten klepjes die, in verticale houding, het terugstromen van het bloed naar kuiten en voeten verhinderen. Bij slijtage aan deze kleppen (ze sluiten dan niet meer goed of volledig af), stroomt het bloed gemakkelijker terug naar onderen, waardoor de druk in de aderen en haarvaten wordt opgevoerd en de aderen verwijden. Het lymfesysteem moet hierdoor extra hard werken, maar kan het aanbod (de toevoer) niet aan, waardoor er oedeem ontstaat in de onderbenen. Dit wordt ook wel chronische veneuzeinsufficiƫntie (CVI) genoemd.

Hoewel veneus oedeem niet gebonden is aan leeftijd, zien we dit verschijnsel voornamelijk bij ouderen, invalide mensen en zwangeren. Wanneer deze verstoring niet wordt behandeld, dan kan op den duur zelfs een open been ontstaan. Het genezingsproces hiervan is vaak lang van duur omdat de bloeddoorstroming zoveel mogelijk geoptimaliseerd moet worden. Verbetering van de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen bevordert het genezingsproces van de wond. Ook kan veneus oedeem ontstaan als gevolg van een bloedstolsel die de bloedcirculatie belemmert (veneuze trombose).

Therapeutische elastische kousn en compressie hulpmiddelen

Veneus oedeem wordt meestal behandeld met behulp van Therapeutische Kousen

Veneus oedeem behandelen

Bij HuidZorg Drenthe begeleiden we jou graag bij veneus oedeem.