Lipoedeem

Lipoedeem

Lipoedeem is een vetophoping en ontstaat in de (boven)benen en soms in de (boven)armen. Bij lipoedeem is er sprake van een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Door toename van het volume van de vetcellen wordt de afvoer van vocht in het weefsel belemmerd. Hierdoor is de afvoer van vocht via de lymfevaten niet optimaal. Gevolg is een onderhuidse ophoping van vet en vocht.

Meestal komt lipoedeem voor op de heupen, bovenbenen en knieën en is deze bovendien symmetrisch (beide lichaamshelften). Dit heeft vaak de vorm van een rijbroek. Het probleem kan zich ook voordoenin de armen. Opvallend is het ontbreken van zwelling aan de hand- en voetrug wat zich wel voordoet bij lymfoedeem en veneus oedeem. Bij lipoedeem voelt de huid in de eerste jaren zacht aan. In de loop der tijd kunnen veranderingen in het onderhuidse vetweefsel optreden. De huid wordt hierbij stugger en onregelmatiger, vooral als er sprake is van overgewicht. Bij lipoedeem kunnen zich aan de dijbenen fijne putjes vormen, in de volksmond “sinaasappelhuid” of “cellulitis” genoemd. Door een verhoogde kwetsbaarheid van de haarvaatjes in het vetweefsel kunnen bloeduitstortingen eerder optreden. Een koud gevoel, vooral van de onderbenen, is een veel gehoorde klacht. Ook is bij lipoedeem pijn een veel voorkomende klacht.

Vragen of afspraak maken?
Vul dit formulier in voor meer persoonlijke uitleg of om een afspraak te maken.

Hoe ontstaat lipoedeem?

De oorzaak van lipoedeem is niet bekend. Erfelijke factoren spelen vaak een rol. Naast de abnormale vetverdeling zijn er aanwijzingen dat bij een aantal patiënten sprake is van een verminderde afvoer van weefselvocht (lymfe) in combinatie met verslapping van het bindweefsel. Daardoor kan in de loop der tijd een combinatie ontstaan van lipoedeem en lymfoedeem ook wel lymfo-lipoedeem genoemd. Uit onderzoek kan blijken dat er een verminderde spierkracht is en zwakke gewrichten en steunweefsel. Soms heeft een patiënt last van doorgezakte voeten.

Aanmeten van therapeutische elastische kousen of compressie hulpmiddelen zoals klittenband zwachtels/ jovipak/mobiderm
Aanmeten van therapeutische elastische kousen of compressie hulpmiddelen zoals klittenband zwachtels/ jovipak/mobiderm

Lipoedeem behandelen

De huidtherapeuten van HuidZorg Drenthe helpen je graag jouw klachten bij lipoedeem te verlichten.