
HuidZorg Drenthe helpt schimmelnagels bestrijden
Met de Fox III laser kan HuidZorg Drenthe schimmelnagels bestrijden. Hoe ontstaan die eigenlijk? Een schimmelnagel ontstaat doordat er schimmels (dermatofyten) en gisten op de huid komen. De trichophyton rubum schimmel veroorzaakt het vaakst een schimmelnagel. De schimmel nestelt zich in het zachtere keratine van de nagel en zorgt voor groeistop aan de nagelmatrix. Typische kenmerken van een schimmelnagel zijn jeuk rond de omliggende huid, afwijking in groei, een gele verkleuring, het verliezen van de witte rand en loslating en afbrokkeling van de nagel.
Klassieke behandeling schimmelnagel schiet vaak tekort
De klassieke methodes om een schimmelnagel te behandelen zijn vaak tijdrovend, duur en hebben weinig resultaat. Denk hierbij aan medicatie zoals terbinafine of intraconazol maar ook aan zalven. De kans op bijwerkingen is groot en de effectiviteit van deze medicatie is vaak matig. Vooral zalven werken bij maar 10 tot 20% van de gevallen.
Risicogroepen voor krijgen van schimmelnagel
- Een lage weerstand, bijvoorbeeld door griep of ouderdom
- Ondergaan van of net een chemokuur hebben gehad
- Beschadigde nagels
- Een slechte voethygiëne
- Suikerziekte
- Aids
Hoe werkt de Fox laser?
De nagel wordt verwarmd met laserlicht op met een golflengte van 1064 nanometer. Hiermee kan de schimmel veilig en effectief worden vernietigd. De nagel wordt circa 60 seconden verwarmd.
Hoe werkt de Fox III laser op de schimmelpathogenen?
Mycelium is het groeiende deel van een schimmel en bestaat uit draadachtige vezels. Via het mycelium absorbeert de schimmel voedingsstoffen uit de omgeving. De infraroodstraling van de Fox III laser beïnvloedt het mycelium op twee manieren.
- -De celwand van de schimmel wordt vernietigd.
- -Warmte wordt geabsorbeerd door pigmentcellen in de schimmel. Het gevolg is dat het metabolisme van de schimmel wordt vertraagd.
Daarnaast veroorzaakt de infrarode straling een toename van de hoeveelheid witte bloedcellen in de haarvaten op het nagelbed. Dit helpt bij het isoleren en aanvallen van de schimmels.
Wanneer kan HuidZorg Drenthe jouw schimmelnagel (nog) niet behandelen?
- Als er sprake is van neuropathie
- Als er sprake is van ontstoken weefsel in het behandelgebied
- Als er sprake is van blauwe plekken in het behandelgebied
- Als er een groene of zwarte verkleuring optreedt ter plaatse van de nagel kan er een bacteriële infectie zijn ontstaan. Dit moet dan eerst behandeld worden met medicinale honingzalf (Mesitran) en wordt er terugverwezen naar de huisarts
Wat moet er gebeuren voordat HuidZorg Drenthe jouw schimmelnagel kan behandelen?
Er dient eerst te worden vastgesteld dat er daadwerkelijk sprake is van een schimmelnagel. Tijdens de intake wordt een stukje nagel afgeknipt die zal worden getest op de aanwezigheid van schimmel(s). Daarnaast zal de pedicure de nagel glad vijlen zodat de laser diep genoeg kan inwerken op de daadwerkelijke oorzaak.
Hoeveel behandelingen zijn er nodig bij schimmelnagels?
Er zijn, afhankelijk van de ernst van de schimmelnagelproblematiek, rond de 2 á 3 behandelingen nodig. De tweede behandeling vindt plaats na 4 tot 6 weken na de eerste behandeling. De derde behandeling is na 30 weken. Dit is alleen bij de ernstiger vormen van schimmelnagels noodzakelijk. Acht weken na de eerste behandeling moeten de eerste nieuwe nagelstructuren zichtbaar zijn. Het uiteindelijke resultaat moet na 12 tot 15 maanden zichtbaar zijn.
Voorzorgen en verzorging schimmelnagels na behandeling?
Het slagingspercentage is groter als de juiste voetzorg thuis wordt nageleefd.
- Na de behandeling schone sokken dragen.
- Badmat, sloffen en dekbed wassen.
- Schoenen poederen en voeten insmeren met bijvoorbeeld daktarin of lamisil.