Afspraak maken
0591 - 70 80 01
 

Oedeemtherapie

LYMFESYSTEEM

oedeemtherapie
HuidZorg Drenthe legt graag de werking van het lymfesysteem uit. De meeste mensen kennen wel het begrip lymfesysteem, maar een idee wat het precies doet, is bij weinigen bekend. Ons lymfestelsel, ook wel lymfatisch systeem genoemd, is een afweer- en reinigingssysteem dat ons beschermt tegen schadelijke stoffen en infecties. Het lymfestelsel bestaat uit een netwerk van lymfevaten en lymfeknopen, verspreid door het hele lichaam. Het is een zeer geavanceerd afvoersysteem van afvalstoffen. Het is bijna ongelooflijk, maar het menselijk lichaam bevat ongeveer 600 m² aan lymfevatweefsel. Door de druk in ons bloedvatenstelsel (bloeddruk), wordt vocht afgescheiden dat niet in de bloedbaan thuis hoort. In dat vocht (ook wel lymfe of weefselvloeistof genoemd) zitten o.a. witte bloedcellen, voedingsstoffen en zuurstof. Doordat onze cellen zijn omgeven met lymfe, kunnen zij gemakkelijk zuurstof en voedingsstoffen opnemen. Maar diezelfde lichaamscellen produceren ook kooldioxide en andere afvalstoffen. Die worden opgenomen door het weefselvocht (of de lymfe) en afgevoerd.Schadelijke deeltjes en afvalstoffen worden in de lymfeknopen vernietigd. Een gezonde lymfeknoop is ongeveer zo groot als een erwt en werkt als een soort reinigingsfilter. De lymfeknopen bevinden zich voornamelijk in de oksels, liezen, buik en hals. Wanneer er sprake is van problemen met het lymfatisch systeem dan kan zich dat uiten als
lymfoedeem, veneus oedeem of lipoedeem.​Lymfoedeem

Lymfoedeem is een vochtophoping die wordt veroorzaakt door een verstoring van het lymfesysteem. Deze storing kan aangeboren zijn. Men spreekt in dat geval van een primair lymfoedeem. Een secundair lymfoedeem treedt meestal op na een ernstige beschadiging van de lymfevaten of lymfeklieren als gevolg van een operatie of bestraling (veelal bij borstkanker). Deze beschadiging treedt op als gevolg van een borstbesparende operatie of een borstamputatie, waarbij de lymfeklieren in de oksel zijn weggehaald. Lymfoedeem begint met een gevoel van spanning in de huid door de zwelling van bijvoorbeeld borst, arm of been.

Heb je vragen/wil je een afspraak maken?

Vul dit formulier in voor meer persoonlijke uitleg of om een afspraak te maken

Laat dit veld hieronder leeg:

VENEUS OEDEEM

Veneus oedeem is de ophoping van vocht in de benen als gevolg van een slecht werkend bloedvatsysteem. Verstoring van dit systeem ligt vaak in het minder goed functioneren van de kleppen in de aderen, waardoor bloeddoorstroming en vochtafvoer afnemen. Vaak ontstaan hierdoor klachten aan de benen. Denk aan spataderen, vochtstuwing rond de enkels en rusteloze benen als men langere tijd staat. Vooral wanneer we staan moet het bloed tegen de zwaartekracht in terug naar het hart worden gecirculeerd. De kuitspieren hebben hierin een belangrijke rol. Daarom is lopen zo belangrijk en gezond, terwijl lang staan of zitten juist minder goed zijn voor de bloedafvoer.

In de aderen zitten klepjes die, in verticale houding, het terugstromen van het bloed naar kuiten en voeten verhinderen. Bij slijtage aan deze kleppen (ze sluiten dan niet meer goed of volledig af), stroomt het bloed gemakkelijker terug naar onderen, waardoor de druk in de aderen en haarvaten wordt opgevoerd en de aderen verwijden. Het lymfesysteem moet hierdoor extra hard werken, maar kan het aanbod (de toevoer) niet aan, waardoor er oedeem ontstaat in de onderbenen. Dit wordt ook wel chronische veneuzeinsufficiëntie (CVI) genoemd.

Hoewel veneus oedeem niet gebonden is aan leeftijd, zien we dit verschijnsel voornamelijk bij ouderen, invalide mensen en zwangeren. Wanneer deze verstoring niet wordt behandeld, dan kan op den duur zelfs een open been ontstaan. Het genezingsproces hiervan is vaak lang van duur omdat de bloeddoorstroming zoveel mogelijk geoptimaliseerd moet worden. Verbetering van de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen bevordert het genezingsproces van de wond. Ook kan veneus oedeem ontstaan als gevolg van een bloedstolsel die de bloedcirculatie belemmert (veneuze trombose).

Veneus oedeem gaat gepaard met de volgende symptomen:

  • een moe, zwaar gevoel in de benen
  • vochtophoping (oedeem)
  • bruine verkleuringen op de huid
  • een dunne, kwetsbare huid
  • pijn, krampen, branderigheid, jeuk en onrustige benen
  • spataderen
  • open been

LIPOEDEEM

Lipoedeem is een vetophoping en ontstaat in de (boven)benen en soms in de (boven)armen. Bij lipoedeem is er sprake van een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Door toename van het volume van de vetcellen wordt de afvoer van vocht in het weefsel belemmerd. Hierdoor is de afvoer van vocht via de lymfevaten niet optimaal. Gevolg is een onderhuidse ophoping van vet en vocht. Meestal komt lipoedeem voor op de heupen, bovenbenen en knieën en is deze bovendien symmetrisch (beide lichaamshelften). Dit heeft vaak de vorm van een rijbroek. Het probleem kan zich ook voordoenin de armen. Opvallend is het ontbreken van zwelling aan de hand- en voetrug wat zich wel voordoet bij lymfoedeem en veneus oedeem. Bij lipoedeem voelt de huid in de eerste jaren zacht aan. In de loop der tijd kunnen veranderingen in het onderhuidse vetweefsel optreden. De huid wordt hierbij stugger en onregelmatiger, vooral als er sprake is van overgewicht. Bij lipoedeem kunnen zich aan de dijbenen fijne putjes vormen, in de volksmond "sinaasappelhuid" of "cellulitis" genoemd. Door een verhoogde kwetsbaarheid van de haarvaatjes in het vetweefsel kunnen bloeduitstortingen eerder optreden. Een koud gevoel, vooral van de onderbenen, is een veel gehoorde klacht. Ook is bij lipoedeem pijn een veel voorkomende klacht.

Wat kunnen we voor je doen als huidtherapeut?

Wanneer de huisarts de diagnose heeft gesteld en je wordt naar HuidZorg Drenthe verwezen voor lymf- veneus of lipoedeem, dan zal de behandeling meestal bestaan uit oedeemtherapie (manuele lymfedrainage in combinatie met ambulante compressietherapie) en lymfetaping. Hierdoor wordt d.m.v. het aanbrengen van pleisters de vochtafvoer gestimuleerd.

Manuele lymfedrainage is een zachte pompende massage die als doel heeft het lymfesysteem te stimuleren. Hierdoor wordt de opname en afvoer van weefselvocht verhoogd. Na elke lymfedrainage behandeling volgt ambulante compressietherapie. Er worden dan zwachtels aangebracht die druk van buitenaf geven op de lymfevaten en zo een positieve invloed hebben op de lymfedoorstroming en het effect van de behandeling behouden. Het is aan te raden om tijdens het dragen van de zwachtels veel te bewegen (wandelen), waardoor het lymfestelsel nog meer wordt gestimuleerd. In de kuiten bevindt zich een spierpomp die bij activatie door de druk van de zwachtels en beweging ondersteunend werken op de vochtafvoer.

Aanmeten therapeutische elastische kousen

Therapeutische elastische kousen worden (soms preventief) aangemeten bij mensen met vermoeide benen, spataderen, trombose, vochtophopingen en bij zwangere vrouwen. Als na een tijd de omvang van de arm of het been niet meer verder afneemt, wordt er een therapeutische elastische kous aangemeten. Deze kous zou je dan idealiter dagelijks moeten dragen om recidief (terugval) te voorkomen. Soms is het zo dat je hier voor de rest van je leven op bent aangewezen. De meeste patiënten zien hier in het begin nogal tegenop, maar ervaren de elastische kous al gauw als gemakkelijk en zeer aangenaam om te dragen (verlichtend effect op het oedeem). Elastische kousen zijn er in alle soorten, maten en kleuren.
Disclaimer:
HuidZorg Drenthe streeft naar optimale resultaten van de behandelingen die wij uitvoeren. Deze verschillen echter per persoon, zijn afhankelijk van leeftijd, huidtype en opbouw van de huid en kunnen niet altijd worden gegarandeerd. Deze disclaimer is van toepassing op alle informatie op de website van HuidZorg Drenthe.

Privacy verklaring - Algemene voorwaarden

Webredactie: ProMótus - Webdesign: EyemediaDoor gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het plaatsen van cookies. Ik begrijp het    Meer informatie