Vitiligo

Vitiligo

Bij vitiligo, wat ook een pigmentatieprobleem is, ligt de oorzaak in een defect in de pigmentcellen in de huid. Hierdoor ontstaan er witte vlekken, die opvallend aanwezig zijn. De grootte en vorm van de witte vlekken variëren.

Vitiligo is een aandoening waarbij de pigmentcellen dus niet meer goed functioneren. Er ontstaan melkwitte plekken van verschillende grootte en vorm, die in de loop van de tijd kunnen veranderen en ook kunnen uitbreiden. De oorzaak is onbekend. Erfelijkheid zou een rol kunnen spelen maar wetenschappelijk bewijs hiervoor is nog niet geleverd. Feitelijk is vitiligo een huidaandoening waarbij de pigmentcellen in de huid worden afgebroken.

Vitiligo is auto-immuunziekte

Bij een auto-immuunziekte keert je afweersysteem zich tegen je eigen lijf. Daarbij worden er antistoffen aangemaakt tegen de lichaamseigen cellen. Je lichaam heeft bij een auto-immuunziekte niet het vermogen om deze lichaamseigen cellen te onderscheiden van vreemd materiaal. Vitiligo is in principe een onschuldige huidaandoening die echter wel cosmetische impact heeft.

Aangezien het lichaam zich afweert tegen de eigen pigmentcellen, kunnen wij als behandeloptie alleen camouflage aanbieden. Dit bedekt de pigmentloze plekken. Wij kunnen er niet voor zorgen dat het lichaam de afweer tegen de pigmentcellen stopzet en nieuwe pigmentcellen gaat aanmaken.

Vragen of afspraak maken?
Vul dit formulier in voor meer persoonlijke uitleg of om een afspraak te maken.

Pigmentvlekken behandelen

 Al is vitiligo niet echt te verhelpen, toch kunnen de huidtherapeuten van HuidZorg Drenthe veel voor je betekenen.