Afspraak maken
0591 - 70 80 01

Rosacea

Rosacea betekent letterlijk ‘rood als een roos’. Het is een chronische ontstekingsaandoening van de gezichtshuid en kan gepaard gaan met:

- diffuse roodheid
- couperose
- puistjes en bultjes
- vurig rode wangen en neus
- stekend of branderig gevoel in gelaat
- droger en grover worden van de huid
- oogirritatie

De aandoening is grillig van aard, kan ineens heftig zijn en dan weer een tijd rustig, waarna het weer in alle hevigheid de kop kan opsteken. Het is een huidprobleem dat zich verhoudingsgewijs iets vaker voordoet bij vrouwen dan bij mannen. Vijf procent van de bevolking heeft er last van, meestal na het passeren van de 30, al doet de aandoening zich ook voor bij jongere mensen. Het huidprobleem wordt vooral gezien bij het blanke/lichte huidtype.

Een gevolg van rosacea is dat het mensen vaak onzeker maakt over hun uiterlijk. Sommigen zijn al jaren op zoek naar de beste oplossing en die kan HuidZorg Drenthe je bieden met de nieuwste lasertechnieken. Rosacea manifesteert zich op enig moment en lijkt een chronische aandoening te zijn. Wie eenmaal rosacea heeft gehad blijft er gevoelig voor. Omdat rosacea meer bekendheid heeft gekregen, wordt de aandoening meestal vroegtijdig gesignaleerd. Met de juiste behandeling is de huidklacht zeker stabiel te houden.

Heb je vragen/wil je een afspraak maken?

Vul dit formulier in voor meer persoonlijke uitleg of om een afspraak te maken

Laat dit veld hieronder leeg:

Ontstaanswijze

Rosacea ontwikkelt zich veelal stapsgewijs en begint vaak met rode opvlammingen. Die roodheid ontstaat door vaatverwijding en kleine gesprongen adertjes op wangen en neus. Dit kan diffuse roodheid als gevolg hebben, die zich in een later stadium kan uitbreiden naar voorhoofd en/of kin en halsgebied. Er kan zich couperose ontwikkelen. Dit wordt nogal eens verward met rosacea, maar is toch anders. Couperose is de roodheid die wordt veroorzaakt door verwijde bloedvaatjes in het gezicht, terwijl rosacea een omvangrijker probleem is, dat tevens gepaard gaat met rode bultjes, puistjes en puskoppen of zwellingen. Ook het optreden van rode, branderige ogen komt, al of niet in combinatie met de andere symptomen, voor bij rosacea.

Bij rosacea wordt het beginstadium (de vurige roodheid) opgevolgd door een ontstekingsstadium.Daarna ontstaan kleine rode bultjes en puistjes met de grootte van een speldenknop. De huid kan ook gaan zwellen en schilferig worden. Wanneer rosacea niet wordt behandeld kan er een grovere huidstructuur ontstaan met mogelijk rhinophyma tot gevolg (bultige verdikkingen of oneffenhedenvan de neuspunt en neusvleugels). Dit wordt ook wel aardbeineus genoemd.

Oorzaak


Uitlokkende factoren voor het ontstaan van rosacea zijn:
• stress
• warmte
• blootstelling aan UV-straling
• koud weer en wind
• vochtig klimaat en hoge temperaturen
• zwaar sporten
• alcohol
• hete baden
• pittig eten
• warme dranken
• irritatie door cosmetica en
• sommige huidverzorgingsproducten (zoals parfum, zeep, reinigingsdoekjes, zonnebrandcrème en aftershave)

Diagnose

Rosacea wordt nog wel eens verward met acné door de aanwezigheid van kleine puistjes. Door toepassing van verzorgingsproducten bij acné droogt de huid meer uit dan normaal en dat kan rosacea verergeren.

Daarom is het belangrijk dat tijdig de juiste diagnose gesteld wordt, waardoor rosacea op tijd en op de juiste wijze kan worden behandeld. Als huidtherapeut kunnen we rosacea veelal in een vroegtijdig stadium herkennen en de juiste behandeling starten. Ook zullen we indien gewenst overleg hebben met je huisarts of de dermatoloog.

Bij rosacea met ontstekingen worden soms lokale antibiotica voorgeschreven in gelvorm of in crèmes (bijv. metronidazol, Rozex® of azelaïnezuur). Ook worden antibiotica in pilvorm toegepast (doxycycline, minocycline of tetracycline) of een combinatie van beide vormen.


Behandeling

Bij HuidZorg Drenthe ligt de focus op het onder controle houden van rosacea en voorkoming van uitbreiding van de klachten. De behandeling is erop gericht om de ontstekingsreactie te bedwingen,huidweerstand op te bouwen en op het weghalen van diffuse roodheid en gesprongen bloedvaatjes. Wij geven een persoonlijk advies dat in onze ogen ook het meest effectieve behandelplan is. Het gaat er immers om dat factoren die rosacea uitlokken worden voorkomen door middel van persoonlijke huidverzorging, die is afgestemd op jouw specifieke huidtype.

Veelal zal een laserbehandeling met onze KTP-laser de oplossing van jouw probleem zijn, maar ook kan het zijn dat we rosacea met een IPL-laser behandelen. Om ontstekingen in de huid te reduceren en je huidconditie te verbeteren passen wij hierbij ook vaak een oppervlakkige peeling toe. 

Verband tussen Demodex folliculitis en rosacea

Onderzoek lijkt meer en meer aan te tonen dat er bij rosacea een verband is met de Demodex mijt. Demodex folliculorum is een mijt die zich ophoudt in de talgklieren in het gezicht. Wanneer de mijt sterft laat deze afvalstoffen achter in de talgklieren. Die afvalstoffen zorgen voor irritatie met ontstekingen als gevolg. Onderzoek wijst uit dat mensen met rosacea 10 keer zoveel Demodex mijten op de huid hebben dan mensen die hier niet voor zijn gediagnosticeerd. De Demodex mijt floreert bij een vette huid en warmte. In warmere periodes (zomer) en bij een hogere luchtvochtigheidsgraad vermenigvuldigen ze zich snel.

HUIDZORG DRENTHE EN DE THERAPIEVORMEN BIJ ROSACEA.

Bij HuidZorg Drenthe richten we ons in overleg met jou op het bedwingen en voorkomen van factoren die rosacea in de hand werken. Tot nu toe hebben de volgende therapieën het meest veelbelovende effect. Aan de hand van een uitvoerige huidanalyse kunnen we de beste aanpak vaststellen en weten we ook welke verzorgingsproducten de meest heilzame werking hebben.

1] LICHTFLITSTHERAPIE
Met behulp van een IPL Laser kunnen wij effectief verschillende vormen van roodheid behandelen. Denk daarbij aan gesprongen bloedvaatjes, couperose en diffuse roodheid bij rosacea. Deze behandelwijze werkt tevens preventief op het ontstaan van ontstekingen in het aangedane gebied. Vooral Demodex mijten worden effectief bestreden. Uit onderzoek blijkt steeds duidelijker dat deze mijt de oorzaak is van het ontstaan van rosacea. Met IPL hebben wij positieve resultaten geboekt bij verschillende patiënten, bij wie de huid langdurig stabiel blijft na enkele behandelingen. Jaarlijks onderhoud zorgt ervoor dat rosacea niet weer de kop opsteekt. Lichtflitstherapie middels IPL Laser is een uiterst veilige methode bij een succesvolle behandeling van rosacea; de huid blijft immers intact.

2] ACNETHERAPIE
Als huidtherapeut weten wij welke aanpak het meest effectief is wanneer je een huid hebt die vatbaar is voor rosacea. Wanneer we de acnetherapie toepassen, dan worden eerst de ontstekingen voorzichtig verwijderd, waarbij we de topproducten van IMAGE Skincare gebruiken. Producten met kalmerende en ontstekingsremmende ingrediënten. Een speciale peeling verbetert de huidbarrière (de bovenste laag van je huid ofwel de opperhuid). Ook vermindert hierdoor de roodheid, wordt genezing van de opperhuid gestimuleerd en wordt toekomstige irritatie voorkomen. De behandeling werk antibacterieel en brengt de talgproductie in balans. Hierdoor zal jouw huid geen broedplaats meer zijn voor de Demodex mijt. Voor optimale controle is het raadzaam om deze specialistische behandeling om de (maximaal) 6 weken te herhalen. Die interval zal langer worden wanneer de rosacea langere tijd afwezig blijft. We houden je huid met korte tussentijdse controles scherp in de gaten om rosacea geen kans meer te geven.

3] THERAPEUTISCHE HUIDPRODUCTEN BIJ ROSACEA
We gaven al aan dat we tijdens de behandelingen de topproducten van IMAGE Skincare toepassen. Die hebben een heel weldadige invloed en inwerking op de huid. We hebben de afgelopen jaren verschillende merken geprobeerd en zijn na een testperiode uitermate tevreden over IMAGE Skincare. We bereiken hiermee de beste resultaten en worden met speciale trainingen en workshops op de hoogte gehouden van de meest actuele ontwikkelingen en producten.

Vooral de VITAL C-lijn van IMAGE is razend populair in onze praktijken en vooral ook onder lotgenoten die ook rosacea hebben of hadden. Deze productlijn bevat ingrediënten die ontstekingen remt en tegelijkertijd de huid op milde wijze reinigt, verzacht en kalmeert. Ook de roodheid wordt meteen gecamoufleerd.

4] CAMOUFLAGETHERAPIE EN ROSACEA
Wij zijn ook al jaren erg tevreden over Lycogel, een kleurcorrigerende camouflage, die de huid laat ademen. Dit versnelt het herstelproces van de huid na elke behandeling. De producten van Lycogelzijn oorspronkelijk ontwikkeld voor toepassing door huidartsen. Ook bij rosacea is Lycogel een uitkomst, aangezien het ontstekingen en roodheid vermindert en de gevoelige huid verzorgt en verzacht. Tevens beschermt Lycogel uw huid voor UV-straling met SPF 30.

WORDT BEHANDELING VAN ROSACEA VERGOED DOOR JE ZORGVERZEKERAAR?

Wanneer je aanvullend verzekerd bent, dan kan behandeling van rosacea mogelijk geheel of gedeeltelijk vergoed worden door je zorgverzekeraar. Je kunt dit het beste even checken bij je tussenpersoon of zorgverzekeraar of je raadpleegt de polisvoorwaarden. Na de uitgebreide huidanalyse bij HuidZorg Drenthe bepalen we in overleg met jou de behandelwijze. Daarbij wordt een goede afweging gemaakt tussen te verwachten resultaat en de kosten. Heb je nog vragen over deze informatie? Neem contact met ons op tijdens telefonische spreekuren 0591 - 708001 of via de mail info@huidzorgdrenthe.nl (en/of via whatsapp of Messenger).Disclaimer:
HuidZorg Drenthe streeft naar optimale resultaten van de behandelingen die wij uitvoeren. Deze verschillen echter per persoon, zijn afhankelijk van leeftijd, huidtype en opbouw van de huid en kunnen niet altijd worden gegarandeerd. Deze disclaimer is van toepassing op alle informatie op de website van HuidZorg Drenthe.

Privacy verklaring - Algemene voorwaarden

Webredactie: ProMótus - Webdesign: EyemediaDoor gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het plaatsen van cookies. Ik begrijp het    Meer informatie