Afspraak maken
0591 - 70 80 01

Steunkousen, therapeutisch elastische kousen of TEKSAntoinette de Bok is als bandagist (specialist in het aanmeten van steunkousen) werkzaam bij HuidZorg Drenthe. Zij nam in het verleden de klantenkring van Praktijk Donker aan Het Haagje in Hoogeveen over. Antoinette richt zich bij HuidZorg Drenthe primair op het aanmeten van steunkou­sen bij mensen die lijden aan vaatproblemen, als bij­voorbeeld spataderen of oe­deemklachten.

Gemakshalve wordt er vaak over steunkousen gesproken, maar vanuit ons vakgebied praten we over therapeutisch elastische kousen (ook wel kortweg TEKS genoemd).

Antoinette de Bok ondersteunt het team van HuidZorg Drenthe op deze manier op het gebied van oedeemklachten en vaatproblematiek, waardoor onze huidtherapeuten meer ruimte hebben om zich op hun eigen specialisme te focussen. Naast het aanmeten van TEKS adviseert zij ook over andere hulpmiddelen, zoals zwachtelmaterialen van VaroCare of FarrowWrap en compressie- of drukbroeken van Curetex, en Tinkfit compressieverbanden.

​De aangename werking van Therapeutisch Elastische Kousen

Therapeutische elastische kousen worden (soms preventief) aangemeten bij mensen met vermoeide benen, spataderen, trombose, vochtophopingen en bij zwangere vrouwen. Wanneer na verloop van tijd de omvang van de arm of het been niet meer verder afneemt, wordt er een therapeutisch elastische kous aangemeten. Deze kous zou je dan idealiter dagelijks moeten dragen om recidief (terugval) te voorkomen. Soms ben je hier voor de rest van je leven op aangewezen. De meeste patiënten zien hier in het begin nogal tegenop, maar ervaren de elastische kous al gauw als gemakkelijk en zeer aangenaam om te dragen. Een therapeutische elastische kous heeft een verlichtend effect op het oedeem en zijn er in alle soorten, maten en kleuren.

Steunkousen (TEKS) bieden ondersteuning bij oedeem

Therapeutisch elastische kousen: onder andere bij oedeemklachten, spataderproblematiek en bij de behandeling van een 'open been', bieden therapeutisch elastische kousen uitkomst. Therapeutisch elastische kousen (ook wel kortweg TEKS genoemd), nemen de oorzaak van de klachten niet weg, maar bieden wel ondersteuning en verminderen de klachten zolang je de kousen draagt. TEKS kunnen worden voorgeschreven na een operatie of bij chronisch oedeem. Het zijn elastische kousen die een continue druk uitoefenen en daardoor de afvoer van bloed, vocht en dus afvalstoffen bevorderen. Daardoor kan zich in de benen geen vocht ophopen, waardoor je klachten verminderen.

Therapeutisch elastische kousen oefenen continu druk uit. De kousen moeten aangemeten worden als je benen niet opgezwollen zijn. Wanneer er nog teveel vocht in de benen aanwezig is, dan kan het zo zijn dat we beginnen met het inzwachtelen van je benen. Te vroeg aanmeten van steunkousen kan leiden tot klachten bij het dragen van de kousen.

Heb je vragen/wil je een afspraak maken?

Vul dit formulier in voor meer persoonlijke uitleg of om een afspraak te maken

Laat dit veld hieronder leeg:

Zwachtelen met Farrow Wrap

FarrowWrap™ zwachtelmateriaal is een zogenaamd 'korte-rek' compressieverband, dat zeer eenvoudig en in korte tijd aan te leggen is. Door de behandelend arts, de verpleegkundige, de verzorgende of de patiënt zelf. Dit materiaal is voor iedereen even eenvoudig toe te passen. Gebruiksgemak, effectiviteit en de tijdwinst dragen allemaal bij aan de populariteit van FarrowWrap™. Voor degene die het gebruikt, spelen een grotere zelfredzaamheid en onafhankelijkheid een zeer belangrijke rol. Het dragen ervan wordt ervaren als een verbetering van de levenskwaliteit.

Met deze moderne verbandstof speelt Varodem in op de dagelijkse praktijk door gemak en comfort te bieden. Problemen met betrekking tot het zwachtelen van voeten, benen, armen en handen behoren in één keer tot het verleden.

Hoe werkt het?

FarrowWrap™ wordt onder andere toegepast aan het begin van het behandeltraject, met als doel om het aangedane lichaamsdeel oedeemvrij te maken, zodat er vervolgens een compressiekous van Varodem aangemeten kan worden.

FarrowWrap™ is samengesteld uit meerdere, onderling met elkaar verbonden compressiebanden. Elke band is voorzien van een stevige klittenbandsluiting, en is eenvoudig in omvang aan te passen zodra het been, de arm of de hand in de loop van de dag dunner wordt.

Varodem levert deze producten die snel, praktisch en doeltreffend ingezet kunnen worden bij de behandeling van lymfatische en veneuze oedeem vorming aan armen of benen. Alle FarrowWrap-producten voor de onderste ledematen zijn als confectieproduct verkrijgbaar. Producten die worden ingezet ter behandeling van oedeem in de armen worden op maat geleverd. FarrowWrap™ is eenvoudig aan te meten, eenvoudig te bestellen en is snel uit voorraad leverbaar.

Heb je last van oedeem of spataderen?

Vaak helpen steunkousen of andere compressie of zwachtelmiddelen u dan te ondersteunen en om mobiel te blijven. Klanten van HuidZorg Drenthe kunnen rekenen op een aanpak vanuit betrokkenheid en aandacht voor hun persoon als geheel.

Therapeutisch elasti­sche kousen (TEKS) of steunkousen nodig of wilt u hierover advies? Twijfelt u aan de conditie van uw huidige steunkousen of wilt u een extra paar kousen bestellen? Misschien wilt u het even laten checken bij of bespreken met Antoinette de Bok, bij HuidZorg Drenthe. 

Disclaimer:
HuidZorg Drenthe streeft naar optimale resultaten van de behandelingen die wij uitvoeren. Deze verschillen echter per persoon, zijn afhankelijk van leeftijd, huidtype en opbouw van de huid en kunnen niet altijd worden gegarandeerd. Deze disclaimer is van toepassing op alle informatie op de website van HuidZorg Drenthe.

Privacy verklaring - Algemene voorwaarden

Webredactie: ProMótus - Webdesign: EyemediaDoor gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het plaatsen van cookies. Ik begrijp het    Meer informatie