(Postinflammatoire) hyperpigmentatie

Hyperpigmentatie

We hebben het op de pagina over pigmentvlekken al gehad over onregelmatige verkleuringen in de huid. Dan gaat het om bruine vlekken in het gezicht en over andere verkleuringen in de huid, zoals ouderdomsvlekken. Deze verkleuringen noemen we ook wel hyperpigmentatie. Dit wordt veroorzaakt door onregelmatige productie van melanine. Dat is de geel, roodbruine of donkerbruine kleurstof (het pigment) waardoor de huidskleur wordt bepaald.

Oorzaak hyperpigmentatie

Bij hyperpigmentatie is de aangedane huid donkerder van kleur dan de omliggende huid. Dat kan bruine, bruingrijze of zelfs zwarte verkleuringen tot gevolg hebben. De oorzaak voor hyperpigmentatie is een toename van pigment in de huid. De hoeveelheid pigment wordt groter door een toename van het aantal pigmentcellen in de huid en/of door een toename van pigmentaanmaak in de huid.

Hormonale of andere oorzaak

Pigmentcellen in de huid (ook melanocyten genoemd) worden onder invloed van hormonen en ultraviolette straling aangezet om pigment aan te maken. Dit pigment wordt vervolgens via uitlopers van de pigmentcellen overgebracht naar de omringende huidcellen.

Postinflammatoire hyperpigmentatie

Naast hyperpigmentatie vanwege hormonale invloeden of door Uv-straling kennen we ook postinflammatoire hyperpigmentatie. Hierbij is er sprake van opeenhoping van pigment, na een ontsteking of een beschadiging van de huid. In veel gevallen vervaagt dit pigment na verloop van tijd weer.

Oppervlakkig pigment heeft vaak een warme bruine kleur. Bij dieper in de huid gelegen pigmentverstoringen, krijgt de hyperpigmentatie een grijsbruine tot grijsblauwe gloed. De verkleuring wordt steeds erger zolang het ontstekingsproces blijft voortduren en de huid wordt blootgesteld aan de zon. Met name bij donkerder gepigmenteerde huiden komt postinflammatoire hyperpigmentatie veel voor.

Vragen of afspraak maken?
Vul dit formulier in voor meer persoonlijke uitleg of om een afspraak te maken.

Pigmentvlekken behandelen

 Toch kunnen de huidtherapeuten van HuidZorg Drenthe veel voor je betekenen.